Azt már tudhatják a Harlekin blogolvasó nézői, hogy a Diótörő zenéje különleges: Pjotr Iljics Csajkovszkij legismertebb és legszebb melódiáiból állította össze a rendező, Éry-Kovács András. Ebben a posztban összegyűjtöttük ezeket a csodálatos muzsikákat, hogy akár előadás előtt felkészülésképp, akár előadás után ismétlés vagy elmélyülés gyanánt végig lehessen őket hallgatni.


Éry-Kovács Andrással már beszélgettünk a Harlekin Diótörőjének különlegességéről. Az interjú itt olvasható.


Az első mű, amely felcsendül az előadásban, A hattyúk-tava szvit, ennek kezdő taktusai festik alá Maryanna magányról szóló dalát, a híres négyes pedig a patkányok – akik szintén négyen vannak – zenéje.

A patkányok tercettjében a Diótörő szvit két tétele csendül fel.

Az V. szimfónia két fontos pillanatban is hallható. A mű egyik tételének dallamaira énekel a Tündér, dala a szeretetről és a szeretet hiányáról szól; és másik két tételéből összeállított zenére szól Diótörő herceg dala a szabadságról.

Ajánljuk, füleljenek a Patkány anyakirálynő és a fia, a Patkánykirály hatalmi mámorról szóló duettjében is, ehhez a dalhoz ugyanis a már hallott hattyúnégyest és az V. szimfónia második tételét használtuk fel, de nem is akárhogyan, némi rockos aláfestéssel. És hogy milyen sokszínűek ezek a művek, mennyire sokféle érzelmet fejeznek ki, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Majmonka, Hisztérika és Zenebona is ezek részleteire dalol a varázslatról és a szeretet hiányáról.

A Rómeó és Júlia-nyitányfantázia hangjegyei szintén e három szereplő jóvoltából elevenednek meg, de a szenvedésről és a megváltó szeretetről szóló dalba becsatlakozik Max bácsi, a Tündér (anya) és Maryanna is.

Csajkovszkij számára fontos volt az orosz népzene, népi motívumok sokasága kimutatható műveiben. És remek színpadi alapanyagnak találta a meséket is, köztük a Csipkerózsikát. Ez is balettnek készült eredetileg, a koncertpódiumokon a szvit verzió hallható. Ebben fedezhetők fel azok a futamok, amelyekre a Patkány anyakirálynő a rosszaságról és az ártalmatlanságról szóló dalát énekli.

A b-moll zongoraverseny nyitó futamai a győzedelmi ünnep alatt hallhatók.

Részletes információ az előadásról – játszási időpontokkal és jegyvásárlási lehetőséggel – itt található