Következő bemutatónk a Magyar Kultúra Napjához kötődik: január 19-től látható A csillagszemű juhász, az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar népmese. Honnan ered a történet?

Az eredeti mese röviden így szól:


Amikor a király tüsszent, minden alattvalónak azt kell mondani, hogy „Adj’ isten egészségére!” – a csillagszemű juhász azonban nem hajlandó megtenni. A király magához hívatja, és megpróbálja rávenni arra, hogy mégis kimondja ezt a mondatot. A juhász rááll az alkura, de csak akkor, ha megkapja feleségül a királykisasszonyt. A király próbák elé állítja a juhászt: fehér medvék, majd óriás sündisznók, végül pedig kaszásverembe vetik. A juhász azonban a fehér medvét a juhász csillagszemével megrettenti, az óriás sündisznókat csudafurulyájával halálra táncoltatja, a kaszásverembe pedig nem őt, hanem szűrével, kalapjával, tarisznyájával felöltöztetett fokosát vetik. A király eztán ezüst erdőt, arany várat és gyémánt tavat ígér, de a csillagszemű juhász továbbra is hajthatatlan. Végül aztán csak hozzáadja a lányát. A lakodalmon, mikor feltálalják a „tormás”-t (főtt marhahúst ecetes tormával), nagyot tüsszent a király. A csillagszemű juhász ekkor kimondja: „Adj’ isten egészségére!”. A király örömében szörnyethal, és a csillagszemű juhász lesz az utóda.


Bodros Katica, azaz Dessewffy Virginia Garam-vidékéről eredő meséje a történet első lejegyzett változata, majd Benedek Elek feldolgozásában ért el hatalmas népszerűséget, még a paraszti mesemondók repertoárjába is belekerült. A Nógrádi Pap Gyula által versbe szedett ponyvaváltozat az eredetihez képest lényeges változásokat mutat ugyan (a csillagszemű juhászt farkas, medve és oroszlán vermébe vetik), de a Magyar néprajzi lexikon szerint még itt sem kizárt az összefüggés lehetősége. A mesét számos idegen nyelvre lefordították, megjelent német, angol, holland, francia, finn, török, orosz és kínai nyelven is.

A Benedek Elek-féle változat ide kattintva olvasható. Egy csíkszentdomokosi változatot ide kattintva lehet megismerni.

A Magyar népmesék sorozatban így dolgozták fel A csillagszemű juhászt:

Az előadás alkotóit itt ismerheti meg. A szakmai bemutató 2019. január 19-én, a bemutató január 20-án lesz.