BEMUTATÓ

2021. szeptember 30.

JERUZSÁLEM

osztálytermi színházi nevelési előadás

Ulrich Hub Náthán gyermekei című műve nyomán színpadra alkalmazta és részben írta: Madák Zsuzsanna

A Jeruzsálem szó jelentése: a béke városa, azonban a történelem viharaiban a városban egymásnak feszültek és a mai napig elkülönülve élnek a különféle vallások hívei, főleg a keresztények, az ősi héber lakosság és a muszlimok.

Történetünk 1192-ben, a III. keresztes hadjárat idején játszódik Jeruzsálemben. A város muszlim fennhatóság alatt áll, azonban a keresztes lovagok áttörnek a várfalon.  A keresztesek fogságba esnek. Szaladin szultán lefejeztet minden lovagot. Azonban egynek megkegyelmez. Időközben egy zsidó kereskedő házában lángok csapnak fel. A házban bennrekedt lány a tűz csapdájába esik. A fiatal keresztes lovag megmenti a lányt, aki beleszeret megmentőjébe. De hogyan is kerülhetnének közelebb egymáshoz a fiatalok a három világvallás képviselői között, akiknek mindennél fontosabb, hogy uralják Jeruzsálemet?

Osztálytermi előadásunk célja, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk és a színház kifejező nyelvén körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek a történet szereplői. A térben és időben eltávolított történet lehetőséget teremt, hogy bátran gondolkozhassunk olyan társadalmi és emberi problémafelvetetésekről, amelyek napjainkban is meghatározzák életünket. Hogyan lehet emberként reagálni  szélsőséges ideológiák által uralt világra? Hogyan használják fel a mindenkori vezetők a vallást hatalmi célok mentén? Hogyan és miért tanítanak meg bennünket gyűlölni? Miért áll valakinek, valakiknek érdekében, hogy egy csoportról azt mondja, hogy kártékonyak, vagy hogy nem emberek? – Ezekről a kérdésekről szól a Jeruzsálem című színházi nevelési előadásunk.

Célkorosztály: 9-12. évfolyam

Az előadáson egy alkalommal egy osztály tud részt venni.

„Ulrich Hub Náthán gyermekei című darabjának jogait a Verlag der Autoren és a Hofra Kft. közvetítette.” www.hofra.hu

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.