Felix Salten 1923-ban írta Bambi című regényét. Az alcíme szerinti erdei történet egy, az Alpokban tett kirándulás élményének hatására született, és 1928-as angol fordítását követően Thomas Mann ajánlotta Walt Disney figyelmébe. A rajzfilm világhírű lett, Salten azonban nem gazdagodott meg belőle.

Felix Salten 1910-ben, Ferdinanad Schmutzer fotóján

Bár Felix Salten 1869. szeptember 6-án született Pesten – eredetileg Siegmund Salzmann/Salzmann Zsiga néven -, alig volt háromhetes, és szülei Bécsbe költöztek,  így aztán sok magyar vonatkozású történetet nem tudunk felsorolni az író életéből. Bécsit azonban nem kevés izgalmasat őriznek az annalesek. Apjának vállalkozása csődbe ment, így neki 16 évesen már egy biztosítási irodában kellett dolgoznia, később emellett könyvismertetőket írt. 1889-ben már Felix Salten álnéven jelent meg első írása egy kéthetente megjelenő irodalmi-művészeti folyóiratban. 1894-ben pedig egy bécsi napilap színikritikusa lett. 1900-ban kiadták első kötetét. 1901-ben megalapította az osztrák főváros első, röid életű irodalmi kabaréját. 1902-ben Émile Zoláról írt nekrológja miatt már a komoly művészeti körök is elismerték, a hétköznapi olvasók pedig Habsburg-udvart érintő botrányokról szóló rudósításaiéert olvasták. 1906-ban, szintén álnéven publikált egy erotikus regényt, de jegyzett színdarabokat, filmforgatókönyveket is. A náci hatalomátvétel után betiltották könyveit, megfosztották anyagi tulajdonától. Gyermekei Svájcba emigráltak, Salten és felesége 1939-ben követtők őket. 1945. október 8-án hunyt el Zürichben.

A Bambi a megjelenést követően azonnal nagy sikert aratott, az osztrák vadászok azonban felháborítónak tartották, mert szerintük az embert túl negatívan ábrázolja. (Salten maga is szenvedélyes vadász volt.) 1928-ban lefordították angolra a regényt, ezt adta oda Thomas Mann Walt Disney-nek. Salten korábban azonban 1000 dollárért adta el a jogokat Sidney Franklin rendezőnek, Disney tőle vásárolta meg, így az író a rajzfilm bevételeiből nem részesülhetett.

Felix Salten a Bambi folytatásaként írt Bambi gyermekeiről, a regényben mellékszereplő mókusról, Perriről, egy Renni nevű kutyáról, Hopszról és más erdei, mezei állatokról. Műveinek központi gondolata az élet körforgása, az elmúlás elfogadása, az állandó újjászületés és a hétköznapi apróságok fölött érzett öröm.

A Bambi 1929-ben jelent meg először magyarul, Fenyő László fordításában. 2011-ben új magyar fordításban adták ki a regényt, ezt Nádori Lídia készítette.

Az előadásról részletesen ide kattintva tájékozódhat